IP Adresi (Internet protocol addres)
İnternet'e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilir. Örneğin: 192.168.10.5
IPv4
İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk versiyondur. IPv6 ile birlikte, İnternetin standart-tabanlı çalışma metotlarının çekirdeği olmuştur. IPv4 hala şu ana kadar en geniş alana yayılmış olan İnternet Katman Protokolüdür. 2010 itibari ile IPv6'nın yayılması hala başlangıç aşamasındadır.
MAC adresi
MAC adresi, (İngilizce Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.
MAC Adresi(Fiziksel Adres,Donanım Adresi), ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. MAC adresi, bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Her donanım için özel bir adresi vardır. Aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı yoktur. MAC adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı işaret eder.
MAC adresi, sadece yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına taşınabilecek bir adres değildir. Sadece aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkündür.
MAC adresinin kullanıldığı protokollerden bazıları şunlardır:
- Ethernet
- Token ring
- Wi-fi
- Bluetooth
- FDDI
LAN ve WAN
LAN = Local Area Network: Yerel Ağ
WAN = Wide Area Network: Geniş Alan Ağları
-Yerel Ağ olarak tanımlanan Local Area Network, aynı yapı içerisindeki sınırlı bir alanda birbirine bağlanmış bilgisayarlardan oluşur. İnternet kafeler yerel ağlara çok güzel bir örnektir.
-Wan, farklı bölgelerdeki yerel ağların (LAN) bağlanması sonucu oluşa bilgisayar ağıdır.
WAN'lar çok geniş alanları kapsamaktadır. Şehirler arası, ülkeler arası ağlardır. Değişik tipteki LANların birleşmesiyle oluşurlar. Bu LAN'ların birleşmesi için bir takım özel aletler gereklidir.
Ethernet
Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bir bilgisayar ağı teknolojileri ailesidir.Kelimenin kökeni ether den gelmektedir.Yerel ağların tamamında cihazlar arası iletişim için Ethernet Protokolü kullanılır.
Wiriless
2 tane masaüstü 1 tane de notebook bilgisayar olduğunuzu düşünelim klasik kablolama yöntemiyle bilgisayarları birbirine bağlayarak bir ağ kurabilirsiniz fakat evde kabloların çokluğu görüntü kirliliğine, kablo karmaşasına yol açacaktır. O zaman nasıl bir yol izlemeliyim diyorsanız işte tam bu noktada Wireless teknolojisi hayatımıza giriyor.
Wireless teknolojisi hayatmızı kolaylaştıran çok önemli bir teknolojidir. Wireless kablosuz olarak bilgisayarların birbirleriyle iletişime geçmelerine olanak tanır. Wireless uygulamaları Wireless wan ve Wireless lan olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Wireless İngilizce bir kelimedir isim olarak "telsiz, radyo, telsiz telefon, telsiz telgraf" gibi sıfat olaraksa "kablosuz" anlamlarına gelmektedir.
TCP/IP
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP,HTTPS,POP3 SMTP ve FTP gibi internet'in kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
DHPC (Dynamic Host Configuration Protocol)
Basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir. DHCP’nin temel özelliği sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek, böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır.
Avantajları:
- Disksiz iş istasyonları: Aslında DHCP ilk olarak diske sahip olmayan bilgisayarlara IP bilgilerini sunmak için tasarlanmış.
- Ağda taşınabilir bilgisayarların varlığı: Bir dizüstü bilgisayarı sıklıkla yanınızda gezdiriyorsanız, bu bilgisayarı her götürdüğünüz yerde ağ bilgilerini değiştirmenin ne kadar can sıkıcı olduğunu biliyorsunuzdur. DHCP’nin kullanıldığı ağlarda, otomatik olarak alınan bu bilgiler her yeni ağa bağlandığınız zaman güncellenir ve elle işlem yaparak zaman kaybetmeniz engellenir.
Hub
Yıldız yapısındaki ağlarda merkezi bağlantıyı sağlayan cihazdır.
Üzerindeki port sayısına göre isimlendirilir ve bu portlara makineler takılır. Hub aslında içerisinde tüm portları birbirine bağlayan kablolardan oluşmuş bir cihazdır ve kablolardan taşınan bilgiyi anlama kapasitesine sahip değildir. Yalnızca bir porttan gelen paketleri diğer bütün portlara yayın (boardcast) şeklinde iletir.
'nslookup' Komutu
HTTP/HTTPS
Http, 1990 yılından beri Dünya çapında ağ (WWW) üzerinde küresel bilgi girişimi için kullanılmaktadır.
Https'nin sondaki 's' harfi secure yani güvenli anlamına gelen bir kısaltmadır.İsminden de anlaşılacağı üzere güvenliği sağlıyan protokoldür.
Server (Sunucu)

Client (İstemci)
Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarıdır.Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.
Proxy Sunucusu (Vekil sunucusu)
- Tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler
- Vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır
- Vekil sunucu tarayıcıya içeriği gönderir
Avantajları:
- Fazladan hız:Vekil sunucu çok fazla ziyaret edilen sayfaları önbelleğine alabilir.Bu durumda, o sayfa ziyaret edilmek istendiğinde dünyanın öbür ucundaki bir sunucuya bağlanmak yerine önbellekteki bilgi okunur.
- Fazladan kontrol: vekil sunucu, istenen sayfalara erişim verip istenmeyenlere erişim vermeyebilir. Kimin hangi sayfaya girdiğini bellekte tutabilir. Gerekiyorsa, içeriği değiştirerek (örneğin küfürleri silerek) verebilir.
- Fazladan güvenlik: vekil sunucu, virüslü dosyaları otomatik olarak temizleyebilir. Ayrıca, ağda hiç kimsenin İnternet'e doğrudan erişimi olmadığı için bir virüsü veya zararlı bir programı yayma ihtimalini de azaltır.
- Fazladan gizlilik:Özellikle Çinliler, Google ve Vikipedi gibi Çin hükümetince yasaklanan sitelere bağlanmak için bu yönteme başvururlar.
- Asgari erişim: Kullanıcılar, özellikle hükümet tarafından yasaklanan (teknik tabiriyle "erişimi engellenen") İnternet sitelerine bağlanmak için bu yönteme başvururlar.
Firewall (Ateş duvarı)
Türleri:
- Paket filtrelemeli güvenlik duvarları (Packet Filters Firewall)
- Durumlu denetim güvenlik duvarları (Stateful Inspection Firewall)
- Uygulama katmanı güvenlik duvarları (Application Layer Firewall)
- Devre düzeyli geçit yolu (Circuit Level Firewall)
E-mail (E-posta)
