26 Ekim 2016 Çarşamba

OpenOffice ve Google Docs(Dökümanlar)

Sizlere bu blog'ta Google Docs'ta bulunan programlarla OpenOffice programları arasında gözüme çarpan farklılıkları elimden geldiğince sunmaya çalışacağım.

Her iki ofis programının metin belgesinden başlıyalım

OpenOffice Metin Belgesi


Bizlere fazla yabancı gelmeyen bir içerik karşımıza çıkıyor.Siyah kutucuklarla belirttiğim özellikler bizlere metin oluşturmada kolaylık sağlamak açısından konulmuş ek özelliklerdir.Yazı boyutu,yazı kalınlığı,eğiklik gibi özellikler mevcuttur.Sağ tarafta ise oluşturduğumuz metinin ciddiyetine göre hizalama özellikleri mevcuttur.Kısacası metin oluşturmak,metni daha güzel hale getirmek için bütün ek özellikler bizlere verilmiş.Geri kalan bizim yaratıcılığımıza kalmış.

Google Docs Metin belgesi


OpenOffice'teki içeriğin aksine bizi daha sade bir tasarım karşılıyor.Bence tasarım az ve öz olduğundan daha sakin bir hava katıyor.Tasarım bakımından daha sade olsa da içerik bakımından geri kalmadığı gözle görülüyor.
Ama bu metin belgesinin ek bir özelliği var.Oda internet ortamında paylaşılabilir olması.Sağ üstteki Share yazan kutucukla metnimizi arkadaşlarımıza gönderebilir veya paylaşabiliriz.

OpenOffice Hesap Tablosu


İçerik bakımından yine tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak zenginlikte özellikler barındırıyor.
Hesaplarımızı,tablolarımızı,listelerimizi rahatlıkla yapabileceğimiz ve bunları kendi hayal gücümüzle tasarlayabildiğimiz bir programdır kendileri.

Google Docs E-Tablolar


Google Docs bizlere yine tasarım bakımından sade bir içerik sunuyor.
Fakat içerik bakımından daha az içeriğe sahip olduğu gözüme çarptı.Ama yinede temel özellikleri bizlere sunuyor.

OpenOffice Sunum


Bizlere sunum yapmak için temel özelliklerden farklı olarak sunuyu kendi hayal gücümüzle tasarlayabileceğimiz sade,anlaşılır bir içerik oluşturulmuş.Açıkçası dikkatimi çeken ekstra bir şey göremedim.Eğer siz gördüyseniz yorumlarda yazmaktan çekinmeyin.

Google Docs Slaytlar


OpenOffice Sunumdan farklı ve güzel yanı olarak slayt kapakları daha çok hoşuma gitti.Göze daha çok hitap eden ve sade bir içerik sunuyor.Buda benim hoşuma gitti açıkçası.
Fakat OpenOffice'teki kadar ek özellik sunmaması gözümden kaçmadı.

Üstteki OpenOffice Sunum Programının iç görüntüsünde de göreceğiniz üzere alt kısımda bizlere sembol şekilleri,yıldızlar,kalın oklar,yazı sanatı gibi sunumumuzu daha zengin ve göze hitap etmesine yardımcı olabilecek özellikler var.Ama Google Docs Slayt'ta derinlere inilmemiş.


OpenOffice Sunumda, Yazı Sanatı Galerisi özelliği yandaki kutucuk içerisindeki değişik yazı stillerini barındırıyor.















OpenOffice Formül


Google Docs'ta olmayan programı, OpenOffice Formül adı altında bir program ile sunuyor.Bu farkta gözle görülür bir fark olarak gözüme çarptı diyebilirim.
  
Programa gelicek olursak.Ekranda hemen ortadaki kutucuk sayesinde bir çok matematik sembolleri,denklemleri ve daha bir çok matematiksel terimleri temin edebiliriz.
Bence kullanışlı bir program.
Bizlere bu programları ücretsiz bir şekilde sunan Apache Yazılım Vakfına teşekkür ederiz :)

Elimden geldiğince gözüme çarpan farklılıkları sizlerle paylaştım.Hatamı bulursanız yorum kısmında belirtebilirsiniz.Hatasız kul olmaz :)

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

cloud computing ile ilgili görsel sonucuBulut Bilgisayar Nedir ?

Bulut Bilgisayar uygulamaların, program ve verilerinizin internet üzerinde saklanmasıdır.İnternetin bulunduğu her yerde bu verilere, program ve uygulamalara rahatlıkla ulaşılabilir.Depo sıkıntısı yaşayan insanlar Bulut bilgisayar sayesinde bu sıkıntıdan kurtulmaktadır.Kuruluma gerek yoktur.Bulut depolama denince akla ilk gelen uygulamalar;

  • Google Drive
  • iCloud
  • Yandex.Disk
  • Dropbox

Google Drive uygulaması içinden bir görüntü =====>>>>>>>>>>>


                                                                                                                           


Bulut Bilişim Çeşitleri

1)Genel Bulut:Küçük ve Orta ölçekli firmaların tercihidir.Ne kadar kullanırsanız o kadar para ödersiniz

2)Özel Bulut:Genellikle daha büyük şirketler tarafından ilgi gören bulut türüdür.Önemli verileri olan firmalar tarafından tercih edilir.Veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.

3)Melez Bulut:Güvenlik ve gizlilik bakımından oldukça güvenilirdir.Veri ve bilgi depolama ihtiyacı fazla olan kullanıcılar daha çok tercih eder.

4)Topluluk Bulut:Bir çok firması olan kullanıcılar için güzel bir tercihtir, fakat fazla kullanılmayan bir bulut türüdür.

Avantajları

  • Elektronik cihazımızın internete girme özelliğine sahip olması yeterlidir.Cihazımızın ahım şahım özelliklere sahip olması gerekmez.
  • Kullanılan uygulamanın güncel sürümü geldiyse anında kendini günceller ve herhangi bir ücret ödemek zorunda da kalmazsınız
  • Bütün veriler internet ortamında saklandığı için herhangi bir veri kaybı yaşanmaz.
  • En sevdiğim özelliği ve avantajına geldi sıra.Uygulamamız internet ortamında olduğu için bir belge üzerinde birden fazla kişi, belgeyi paylaşan kişinin izni olmak şartıyla belgede değişiklikler yapabilir.Bunun için sadece internet bağlantısı olması yeterlidir
Dezavantajları

Her ne kadar Avantajları olsa bile ne yazık ki dezavantajları da mevcut

  • Kötü niyetli kişiler tarafından yapılacak bir saldırı buluttaki belgelerinizin saldırıyı yapan kişilerin eline geçebilir.
  • Bulut altyapısı güncellendiğin de kullandığımız yazılım bu güncelleme ile sorun yaşayabilir.
  • Kullanmış olduğunuz bulut firması gerekli bakımları yapmazsa bir arızada bütün verilerinizi kaybetme şansınız vardır.
  • İnternet hızınıza bakmaksızın, aynı zaman dilimi içerisinde, bulut uygulamasının çalışmasını engelleyecek kadar kullanıcı tarafından ziyaret edilirse sistem yavaş çalışabilir.
  • Hep internet diyoruz fakat internet olmadan belgelere ulaşılması imkansızdır.

Çeşitli Office Programları ve Bazı Avantajları

Open Office



Open Office nedir ?

Open Office çok özellikli ofis yazılımıdır.Open Office dünyanın en büyük yazılım firmalarından Sun MicroSystems'den destek almaktadır ve kâr amacı gütmeden geliştirilmektendir

Linux,Windows ve Mac OS işletim sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilen LibreOffice, hiç bir lisans ya da kullanım ücreti ödenmeden internetten özgürce indirilerek kurulabiliyor,kullanılabiliyor ve çoğaltılabiliyor.Belkide diğer ofis programlarından en büyük avantajı bu olabilir.

OpenOffice Programını kurduktan sonra içinde bir çok ihtiyaçlarımızı karşılayacak programlar içermektedir. Aşağıdaki fotoğraftada görüldüğü gibi Metin belgesi,Çizim,Hesap Tablosu,Veritabanı,Sunum programları bulunmaktadır.






















Diğer Ofis Programlarından Avantajları başlıca;
  • Lisansı olmayan ücretsiz bir ofis uygulamasıdır
  • Bir çok platformda çalışabilmektedir (Windows, Linux...)
  • Açık kaynaklı olup dağıtılabilir, kopyalanabilir ve değiştirilebilir.
  • Dil desteği oldukça geniştir
Word Office

word office ile ilgili görsel sonucuMicrosoft Office Paketi içinde bulunan yazı yazma hedefiyle kullanılan programdır.Word dünyada oldukça geniş alanda yer bularak hemen hemen her alanda kullanılan değiştirilmez bir yazı yazma programı.Ücretli bir programdır fakat crackli kullanırsak ücretsiz bir program olarak karşımıza çıkar.

Günlük yazı programlarında,kitap ve tez yapımı gibi kullanılabilecek Word Programı çok zengin işlem ve işlevlere sahiptir.


Google Dökümanlar(Docs)

google docs ile ilgili görsel sonucuBelgelerimizi veya tablolarımızı bu program aracılığıyla yapabilir,saklayabilir,paylaşabilir ve internet bağlantısı olan her yerden ulaşabiliriz.Bilgisayarımızda bulunun metin dosyaları ve tablolarıda http://docs.google.com/ hizmetine aktarabiliyoruz

Bence diğer programlardan avantajlı yanları belgelerimizi programa yükleyip istediğimiz yerden ulaşabiliyor olmamız ve bilgisayarımızda yüklü olmasa bile internet aracılığıyla dökümanlara göz gezdirdiğimiz, düzenliyebildiğimiz ofis uygulamasıdır.
Örneğin dosya göndereceğimiz kişinin pdf readeri yok.İndirme imkanıda yok.Çat diye koyuyoruz google docs'a.Karşı tarafın pdf readeri olmasa bile dosyayı rahatlıkla görebilmektedir.

LibreOffice

LibreOffice, The Documents Foundation tarafından geliştirilen,pek çok platformda çalışan ve diğer ofis programlarıyla uyumlu, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımıdır.
  LibreOffice adındaki ''libre'' sözcüğünden de anlaşılacağı gibi (ispanyolca ve Fransızca'da özgür demektir) bir özgür yazılım ürünüdür.
Özgür yazılım ne diye sorucak olursanız, kullanıcısına kopyalama,dağıtma,inceleme,değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür
LibreOffice, Microsoft Office ile oluşturulmuş dosyaları açabilir,düzenleyebilir ve yine aynı biçimlerde kayıt edebilir
LibreOffice 5.0 başlangıç ekranı

Yanda gördüğünüz ekran görüntüsü LibreOffice uygulamasının başlangıç ekranıdır.Çeşitli uygulamalarına gelicek olursak;

Writer Metin Belgesi:Microsoft Word benzeri bir uygulamadır. Ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturulabilir.

Calc Hesap Tablosu:Adından da anlaşılabileceği üzere kendileri hesap tablosu yazılımıdır.Microsoft Exelle benzerliği ön planladır.

Impress Sunumu:Sunumları Adobe Flash dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir.Microsoft PowerPoint benzeri bir üründür.

Draw Çizimi:Vektörel grafik düzenleyici ve diyagram oluşturma aracıdır.Microsoft Visio benzeri bir üründür.

Math formülü:Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir uygulamadır kendileri.Birçok yazı tipini destekler.Microsoft Denklem Düzenleyicisine benzer.

Base Veritabanı:Veritabanı yönetim sistemidir.Microsoft Access benzeri veritabanı yazılımıdır.

Diyeceksiniz ki hepsi Microsoft Office uygulamaları çakması neredeyse,niye M.Office uygulamarı kullanmayalım da bu LibreOffice uygulamalarını kullanalım.Bunun cevabı oldukça basit.Çünkü Lisans bedeli yoktur.Kullanıcılar tamamen ücretsiz bir şekilde temin edebilir.Üstüne üstlük dağıtmakta da özgürdür.

abiword ile ilgili görsel sonucuAbiWord

Abiword, özgür,ücretsiz ve çoklu platform destekli bir kelime işlemci yazılımıdır.AbiWord'ün ilk sürümü Aralık 1998 yılında yayınlandı.
Programın arayüzü Microsoft Word'ün 2007 öncesi arayüzüne benzemektedir.AbiWord; Linux,Windows,MeeGo işletim sistemlerini desteklemektedir

Neden AbiWord?

Bence AbiWordun albenisi, düşük sistem kaynağını tüketerek hızlı çalışmasıyla günlük kullanımlar için ideal olmasıdır.Ve tabikide özgür,ücretsiz bir yazılım olmasıyla birlikte dikkatleri üzerine çeken bir uygulamadır.






19 Ekim 2016 Çarşamba

İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

İşletim sistemi nedir?

-İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Diğer tüm yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar. Birden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinden UNIX, akademik çevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken,Windows ise evde ve ofislerde masa üstünde tercih edilmektedir.

Masaüstü bilgisayarlarında Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve çeşitli araştırmalar Windows'un masa üstünde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu göstermektedir. Linux sunucularda yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masa üstlerine de yavaş yavaş girmektedir. UNIX'in temel yapısından yararlanan Mac OS ve onun öncülleri ise daha çok masaüstü yayıncılıkta kullanılmaktadır.

İşletim sistemi ne işe yarar?

-İşletim sistemleri, uygulama kodları genel olarak direkt donanımlar tarafından sürdürülmesine rağmen, bellek atama, girdi/çıktı gibi donanımsal fonksiyonlar için gerekli olan uygulama programları ile bilgisayar arasında aracılık yapar. Ayrıca bilgisayarın kütük sistemine de erişim sağlayarak aynı anda çalışan birden fazla program için yeterli sistem kaynağı ayırmak ve birbirleri ile çakışmadan çalışmalarını sağlamak da işletim sisteminin görevleri arasındadır.



İşletim Sistemlerindeki Genel Kısayollar

Temel Linux Komutları ve Kısayol Tuşları
Bu bölümde Linux kullanmak için gerekli olan temel komutları ve tuşlara atanmış komutlarını göreceğiz. Bu komutların hepsi konsol dediğimiz metin ekrandan veya X-windows altındaki bir uçbirimden (xterm, rxvt, aterm gibi) çalışmaktadır. Fakat tuş komutlarının bir kısmı konsola özgüdür ve X altında pencere yöneticinize göre farklı hareket etmektedirler.
Tuşlarla ilgili gösterim ve anlamı:
<Ctrl><F1>: Ctrl ve F1 tuşlarına birlikte basılacağını gösterir.
<Ctrl><Alt><Fn> (n=1,...,6)
X oturumundan konsola geçiş için kullanılır. Birçok Linux dağıtımı açılışla birlikte altı standart konsol açar. Bunlar tamamen birbirinden bağımsızdırlar ve eşzamanlı çalışırlar. Yani birinde bir işlem yapılmaya devam ederken bir diğerine geçip başka bir işleme başlayabilirsiniz.
<Ctrl><Alt><F7>
Daha önceden açmış olduğunuz sonra <Ctrl><Alt><F1> ile çıktığınız X oturumuna geri döner. Burada önemli nokta bunun altı konsollu bir sistemde geçerli olmasıdır. Eğer sisteminizde dört konsol varsa büyük ihtimalle bu işin tuşu F7 değil F5 olacaktır.
<Ctrl><Alt><Fn> (n=7,...,12)
n numaralı X oturumuna geçer. Birden fazla X oturumu (sunucusu) açmak mümkün olduğu için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
<Tab>
Bir uçbirimde yazmakta olduğunuz komutu tamamlar. Mesela README dosyasını okutmak için more RE yazıp TAB'a basarsanız o anda bulunduğunu dizindeki RE ile başlayan dosyaların listesini görürsünüz, eğer tek dosya varsa satır tamamlanır. Aynı şey komut isimleri için de geçerlidir, bas yazıp TAB'a bastığınızda hemen basename diye komutun tamamlandığını görürsünüz. (Bu işlem çok sayıda komutla eşleşme durumunda bazı uçbirimlerde iki defa TAB tuşuna basmayı gerektirebilir.)
<Yukarı ok>, <Aşağı ok>, <PgUp>, <PgDn>
Daha önceden girilmiş komutlar arasında gidip gelmenizi sağlar. Bu komutları history komutu ile listleyebilirsiniz.
<Shift><PgUp>, <Shift><PgDn>
Uçbirim çıktısını yukarı aşağı kaydırmak için kullanılırlar (ekrandan çıkmış olan yazıları görmek vs.)
<Ctrl><Alt><+>, <Ctrl><Alt><->
X oturumunda bir sonraki ekran çözünürlüğüne geçmenizi sağlar. Kipler /etc/X11/XF86Config dosyasında tanımlanmıştır.
<Ctrl><Alt><BkSpc>
X oturumunu sonlandırır.
<Ctrl><Alt><Del>
Sistemi yeniden başlatmak için kullanılır. Konsoldaki shutdown -r now veya reboot komutu gibi davranır. Makinanın üzerindeki sıfırlama (Reset) tuşuna basmayıp bunu tercih etmeniz gerekir, aksi takdirde ext2 gibi bazı dosya sistemleri sorun çıkarabilir.
<Ctrl><C>
Mevcut komutu durdur. Genelde konsoldaki basit komutlar için kullanılır.
<Ctrl><D>
Eğer sizden girdi kabul eden bir konsol komutundaysanız dosya sonu (EOF) yollar, komut istemindeyseniz sistemden çıkarsınız. O yüzden iki defa basmayın.
<Ctrl><S>
Uçbirime olan çıkışı durdurur.
<Ctrl><Q>
Uçbirime olan çıkışa devam eder.
<Ctrl><Z>
Çalışmakta olan komutu arka alana gönderir.
<ctrl><X>
Konsolda bir işe yaramaz ama Matrix'de nedense Neo kullanıyordu. Neyse orada da bir işe yaramamıştı, sanırım Neo da Linux kullanıyor.
<farenin orta tuşu>
Genelde bir başka pencerede seçilmiş bir yazıyı yapıştırmaya yarar. Burada dikkat edilecek nokta Linux altında kopyala/yapıştır işleminin Windows'dan farklı olmasıdır. Bir yazıyı seçerseniz, o seçili olduğu sürece yapıştırılabilir olur (bir kez yapıştırıldıktan sonra defalarca yapıştırılabilir, yeni bir seçime kadar tamponda kalır.). Yani bir kopyala emri vermeniz gerekmez, seçip orta tuşa basmanız yeter, komut satırına yapıştırılmış olur. Konsolda kullanılabilmesi için gpm çalışıyor olmalıdır.
<Shift><Insert>
yapıştırma işlemini klavyeden yapar.

Kullanıcının ev dizinini gösterir /home/kullanıcı_adı ile eşanlamlıdır. cd ~/docs komutu ev dizininizin altında docs dizinine gider. Sadece cd komutu ise cd ~ komutuna eşittir ve ev dizininize gider.
. ya da ./
O anda bulunduğunuz dizindeki bir betiği çalıştırırken kullanmak içindir.
cd ..
Bir üst dizine geçer.
exit
Sistemden çıkmanızı sağlar.
reset
Konsol bir şekilde saçma sapan karakterler basıyorsa (genelde çalıştırılabilir bir dosyayı ekrana çıktıladığınızda olur) düzeltmeye yarar.
tty
Bu komutu yazdığınız uçbirimin aygıt dosyasının ismini verir.

Windows sistemi tuş bileşimleri

Genellikle windows kullanıcıları kopyala-yapıştır/ctrl-alt-delelete/alt-tab vb. kısayolları dışında diğer temel kısa yolları bilmedikleri için (veya tek ben bilmiyorum :) ) altta sizlere bu kısayolların nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını açıkladım
  • F1: Yardım
  • CTRL+ESCBaşlat menüsünü açar
  • ALT+SEKME: Açık programlar arasında geçiş yapar
  • ALT+F4: Programdan çıkar
  • SHIFT+DELETE: Öğeyi kalıcı olarak siler
  • Windows Logo tuşu+L: Bilgisayarı kilitler (CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanmadan)

Windows programı tuş bileşimleri

  • CTRL+C: Kopyala
  • CTRL+X: Kes
  • CTRL+V: Yapıştır
  • CTRL+Z: Geri al
  • CTRL+B: Kalın
  • CTRL+U: Altı çizili
  • CTRL+I: İtalik

Kabuk nesneleri için fare tıklatması/klavye değişiklik bileşimleri

  • SHIFT+sağ tıklatma: Alternatif komutlar içeren bir kısayol menüsü görüntüler
  • SHIFT+çift tıklatma: Alternatif varsayılan komutu çalıştırır (menüdeki ikinci öğedir)
  • ALT+çift tıklatma: Özellikleri görüntüler
  • SHIFT+DELETE: Öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu'na koymadan anında siler

Yalnızca klavyeye özgü genel komutlar

  • F1: Windows Yardımı'nı başlatır
  • F10: Menü çubuğu seçeneklerini etkinleştirir
  • SHIFT+F10: Seçilen öğenin kısayol menüsünü açar (bu bir nesneyi sağ tıklatmakla aynı şeydir)
  • CTRL+ESCBaşlat menüsünü açar (öğe seçmek için OK tuşlarını kullanın)
  • CTRL+ESC veya ESCBaşlat düğmesini seçer (görev çubuğunu seçmek için SEKME'ye, bağlam menüsü içinse SHIFT+F10'a basın)
  • CTRL+SHIFT+ESC: Windows Görev Yöneticisi'ni açar
  • ALT+AŞAĞI OK: Açılır liste kutusunu açar
  • ALT+SEKME: Başka bir çalışan programa geçer (görev değiştirme penceresini görmek için ALT tuşunu basılı tutun ve SEKME tuşuna basın)
  • SHIFT: Otomatik çalıştırma özelliğini atlamak için CD-ROM'u yerleştirirken SHIFT tuşunu basılı tutun
  • ALT+ARA ÇUBUĞU: Ana pencerenin Sistem menüsünü görüntüler (Sistem menüsünden, pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
  • ALT+- (ALT+tire): Çok Belgeli Arabirim (MDI) alt penceresinin Sistem menüsünü görüntüler (MDI alt penceresinin Sistem menüsünden alt pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
  • CTRL+SEKME: Çok Belgeli Arabirim (MDI) programının sonraki alt penceresine geçer
  • ALT+menüdeki altı çizili harf: Menüyü açar
  • ALT+F4: Geçerli pencereyi kapatır
  • CTRL+F4: Geçerli Çok Belgeli Arabirim (MDI) penceresini kapatır
  • ALT+F6: Aynı programdaki birden çok pencere arasında geçiş yapar (örneğin, Not Defteri'nin Bul iletişim kutusu görüntülenirken, ALT+F6 tuş bileşimi Bul iletişim kutusu ile ana Not Defteri penceresi arasında geçiş yapar)

Kabuk nesneleri ve genel klasör/Windows Gezgini kısayolları

Seçili nesne için:
  • F2: Nesneyi yeniden adlandırır
  • F3: Tüm dosyaları bulur
  • CTRL+X: Kes
  • CTRL+C: Kopyala
  • CTRL+V: Yapıştır
  • SHIFT+DELETE: Seçimi Geri Dönüşüm Kutusu'na taşımadan hemen siler
  • ALT+ENTER: Seçilen nesnenin özelliklerini açar
Sizlere CTRL+C / CTRL+V yani Kopyala Yapıştır olayını örnek olarak word dosyasına bir fotoğraf kopyalayarak alttaki ekran fotoğrafında gösterdim.

Dosya kopyalamak için:

Dosyayı başka bir klasöre sürüklerken CTRL tuşunu basılı tutun.

Kısayol oluşturmak için

Dosyayı masaüstüne veya bir klasöre sürüklerken CTRL+SHIFT tuşlarını basılı tutun.

Genel klasör/kısayol denetimi

  • F4Farklı bir klasöre git kutusunu seçer ve kutudaki girdilerde aşağıya ilerler (Windows Gezgini'nde araç çubuğu etkinse)
  • F5: Geçerli pencereyi yeniler.
  • F6: Windows Gezgini'ndeki bölmeler arasında gezinir
  • CTRL+G: Klasöre Git aracını açar (Yalnızca Windows 95 Windows Gezgini'nde)
  • CTRL+Z: Son komutu geri alır
  • CTRL+A: Geçerli penceredeki tüm öğeleri seçer
  • GERİ: Üst klasöre geçer
  • SHIFT+tıklatma+Kapat düğmesi: Klasörlerde, geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri kapatır

Windows Gezgini ağaç denetimi

  • Sayısal Tuş Takımı *: Geçerli seçimin altındaki her şeyi genişletir
  • Sayısal Tuş Takımı +: Geçerli seçimi genişletir
  • Sayısal Tuş Takımı -: Geçerli seçimi daraltır.
  • SAĞ OK: Genişletilmemişse geçerli seçimi genişletir, genişletilmişse ilk alt öğeye gider
  • SOL OK: Genişletilmişse geçerli seçimi daraltır, genişletilmemişse üst öğeye gider

Özellik denetimi

  • CTRL+SEKME/CTRL+SHIFT+SEKME: Özellik sekmeleri arasında gezinir

Erişilebilirlik kısayolları

  • Beş kez SHIFT tuşuna basma: Yapışkan Tuşlar'ı açar ve kapatır
  • Sağ SHIFT tuşunu sekiz saniye basılı tutma: Filtre Tuşları'nı açar ve kapatır
  • NUM LOCK tuşunu beş saniye basılı tutma: Geçiş Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+NUM LOCK: Fare Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+PRINT SCREEN: Yüksek karşıtlığı açar ve kapatır

Microsoft Natural Keyboard tuşları

  • Windows Logo tuşuBaşlat menüsü
  • Windows Logo tuşu+RÇalıştır iletişim kutusu
  • Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültür
  • SHIFT+Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültmeyi geri alır
  • Windows Logo tuşu+F1: Yardım
  • Windows Logo tuşu+E: Windows Gezgini
  • Windows Logo tuşu+F: Dosya veya klasör bulur
  • Windows Logo tuşu+D: Tüm açık pencereleri simge durumuna küçültür ve masaüstünü görüntüler
  • CTRL+Windows Logo tuşu+F: Bilgisayar bulur
  • CTRL+Windows Logo tuşu+SEKME: Odağı Başlat düğmesinden Hızlı Başlatma araç çubuğuna, sistem tepsisine taşır (odağı Hızlı Başlatma araç çubuğundaki ve sistem tepsisindeki öğeler arasında değiştirmek için SAĞ OK veya SOL OK tuşunu kullanın)
  • Windows Logo tuşu+SEKME: Görev çubuğu düğmeleri arasında geçiş yapar
  • Windows Logo tuşu+BreakSistem Özellikleri iletişim kutusu
  • Uygulama tuşu: Seçili öğenin kısayol menüsünü görüntüler

IntelliType yazılımı yüklenmiş Microsoft Natural Keyboard

  • Windows Logo tuşu+L: Windows oturumunu kapatır
  • Windows Logo tuşu+P: Yazdırma Yöneticisi'ni başlatır
  • Windows Logo tuşu+C: Denetim Masası'nı açar
  • Windows Logo tuşu+V: Pano'yu başlatır
  • Windows Logo tuşu+KKlavye Özellikleri iletişim kutusunu açar
  • Windows Logo tuşu+IFare Özellikleri iletişim kutusunu açar
  • Windows Logo tuşu+A: Erişilebilirlik Seçenekleri'ni başlatır (yüklenmişse)
  • Windows Logo tuşu+ARA ÇUBUĞU: Microsoft IntelliType kısayol tuşlarının listesini görüntüler
  • Windows Logo tuşu+S: CAPS LOCK tuşunu açar ve kapatır

İletişim kutusu klavye komutları

  • SEKME: İletişim kutusundaki sonraki denetime gider
  • SHIFT+SEKME: İletişim kutusundaki önceki denetime gider
  • ARA ÇUBUĞU: Geçerli denetim bir düğmeyse, bu işlem düğmeyi tıklatır. Geçerli denetim onay kutusuysa, bu işlem onay kutusu durumunu değiştirir. Geçerli denetim bir seçenekse, o seçeneği seçer.
  • ENTER: Seçili düğmeyi (anahat vurgusu olan düğme) tıklatmaya eşdeğerdir
  • ESCİptal düğmesini tıklatmaya eşdeğerdir
  • ALT+iletişim kutusu öğesindeki altı çizili harf: İlgili öğeye gider